Trainee organisatie optimalisatie en duurzaamheid (36 uur)
Standplaats:Breda
De organisatie
Bij één van de leukste overheidswerkgevers van Nederland! Waterschap Brabantse Delta heeft een open en informele cultuur waar veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Ambitie, initiatief, experimenteren en nieuwe ideeën worden gestimuleerd. Het is belangrijk dat je durft te proberen en jezelf uitdaagt.

Als waterschap beschermen we onze 800.000 inwoners tegen overstromingen en zorgen voor een functionerend watersysteem. Daarnaast verbeteren we de kwaliteit van het oppervlakte water en natuur, zuiveren we rioolwater en werken we aan duurzaamheidsambities. Met ervaring en gebiedskennis uit het verleden en met vakmanschap, passie en talent van deze tijd!

Als waterschap dragen wij bij aan een mooiere en betere leefomgeving. Zo kan iedereen rondom water veilig wonen, werken en genieten. Nu en in de toekomst. Om de toekomst bij te houden willen we een efficiëntie slag maken in de organisatie, en daar hebben we jou voor nodig!
Wil jij je graag ontwikkelen en wil je een maatschappelijke impact hebben? Dan is dit traineeship iets voor jou! Je krijgt een fulltime arbeidsovereenkomst voor de duur van twee jaar en je neemt deel aan het programma van het Nationaal Watertraineeship (nationaalwatertraineeship.nl). Daarbij werk je 4 dagen bij Brabantse Delta en de 5e dag werk je samen met anderen trainees aan je Persoonlijk Leiderschaps Programma, waarbij je zelfkennis, communicatie en praktische vaardigheden ontwikkelt door middel van trainingen, coaching en intervisie. Het programma van Nationaal Watertraineeship start in oktober.
 
Jouw opdracht
Het waterschap staat voor een grote uitdaging om onze werkprocessen efficiënter in te richten. Hiermee kunnen we tijd en dus ook maatschappelijk geld besparen. Daarnaast hebben we duurzaamheidsdoelstellingen om te halen. 
 
Eén van de uitdagingen is dat wij zaken goed gaan vastleggen. Hoe willen wij bijvoorbeeld dat een dijk eruit ziet? Waar moet een rioolzuivering aan voldoen om deze straks goed te bedienen en onderhouden? Welke eisen stellen wij aan een nieuwe stuw in een waterloop? En hoe borgen we duurzaamheid en praktijkervaringen hierin?
 
Er ligt een mooie kans om dit te verbeteren en daarmee tijd en geld te besparen. Daarvoor ligt er al een innovatieve tool klaar waar we gebruik van kunnen maken! En we hebben jou nodig om dit hele proces goed te organiseren en begeleiden. Best een uitdagende klus die ook nog eens veel resultaat op kan leveren. Je kunt dus in deze twee jaar echt impact maken, maatschappelijke kosten besparen en ons helpen te verduurzamen!
 
Meer achtergrond
Samen met de twee andere Brabantse Waterschappen hebben we de WaterschapsEisenBibliotheek gebouwd, kortweg WEB genoemd. WEB is een digitale bibliotheek waarin we eenduidig de eisen voor onze assets vastleggen. In één centrale database doen we het beheer, de ontwikkeling en de controle hiervan. Een centrale plek waar we de kennis van de drie Brabantse waterschappen vastleggen, delen en zo samen leren. Dit vinden we belangrijk om 3 redenen;
  • Kennis ontwikkelt zich, dus de kennis die we hebben willen we graag borgen, zodat deze beschikbaar blijft. 
  • Door uniformer te werk te gaan creëren we meer duidelijkheid in de praktijk en kunnen we kosten besparen op bijvoorbeeld het gebied van onderhoud en de uitvoering van onze projecten
  • Het WEB biedt kansen om standaarden voor duurzaamheid op te nemen, duurzaamheid wordt daarmee echt onderdeel van ons werk en daarmee maken we impact!
WEB is ontwikkeld in een online applicatie en is gebaseerd op de principes van Systems Engineering. 
 
We werken nu al een tijdje met WEB en willen deze graag verder door ontwikkelen. Voor een aantal objecten, systemen of onderwerpen zijn nog geen eisen opgenomen, en de database, net zoals onze kennis, blijft altijd in ontwikkeling. Daarnaast moeten onze duurzaamheidsambities hierin landen.
Jij bent een kartrekker van WEB binnen Brabantse Delta en samen met 2 andere WsBD collega’s maak je deel uit van de WEB Beheersorganisatie. Je haalt input op van collega’s van verschillende processen, zoals Onderhouden en Bedienen ten behoeve van het beheren en doorontwikkelen van WEB. Tegelijkertijd zorg je voor verbinding en consensus onder collega’s, zodat WEB eenduidig en gedragen wordt. Je werkt volgens de principes van Systems Engineering en past dit toe om de inrichting en evaluatie te ondersteunen van projecten die gebruik maken van de WEB projectenomgeving.
Binnen het proces Programmeren en Monitoren hebben we de handschoen opgepakt om de WEB verder te implementeren en te complementeren maar daar kunnen we nog wel een paar extra handen bij gebruiken, dit zal dan ook je “thuisbasis” zijn. Je werkt veel samen met andere collega’s want dit is echt een coproductie. De bedoeling is dat je echt een impuls gaat geven bij zowel het vullen van de bibliotheek als aan het gebruik in de projectenomgeving en de verduurzaming hiervan.

Maar omdat een filmpje veel meer zegt dan woorden: Bekijk hier het filmpje over de WEB

Wat zoeken we?
We zoeken een trainee die behalve gezonde nieuwsgierigheid beschikt over een ondernemende mentaliteit. Je bent analytisch sterk, technisch onderlegd, je kunt zelfstandig en proactief werken en je pikt signalen uit je omgeving makkelijk op. Tot slot ben je ook een teamplayer.

Wat vragen we?
Een afgeronde HBO/WO opleiding op het gebied van technische bestuurskunde, watermanagement, civiele techniek, organisatiewetenschappen (met technische affiniteit) of een vergelijkbare studierichting en maximaal 2 jaar werkervaring.

Voor de veiligheid van waterschap Brabantse Delta, vragen wij alle nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te leveren. Tijdens de selectieprocedure zal dit verder besproken worden.
Binnen ons waterschap sta je zelf aan het roer van jouw loopbaanontwikkeling. Persoonlijk leiderschap en groei zijn hier belangrijk. Als je wilt werken aan je professionele en persoonlijke ambities zijn er veel verschillende mogelijkheden. Daarnaast vinden we een goede balans tussen werk en privé belangrijk. We werken resultaatgericht en de verantwoordelijkheden liggen laag in de organisatie.

Je salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en bedraagt bij een fulltime dienstverband minimaal € 3.078,- en maximaal € 4.176,- bruto per maand (schaal 9). Daarnaast bieden we een uitgebreid pakket arbeidsvoorwaarden zoals het individueel keuzebudget (IKB) van 21%, waarin onder meer vakantiegeld, eindejaarsuitkering en bovenwettelijk verlof is opgenomen. Je kunt dit budget vrij besteden: geheel of gedeeltelijk laten uitbetalen (per maand, per jaar of een paar keer per jaar) en/of je kunt er extra verlofdagen van kopen.

Tegen het einde van je traineeship kun je solliciteren op openstaande vacatures. Een garantie om door te stromen kunnen we (vooraf) niet geven.
Kom jij bij ons buitengewone dingen doen? We nodigen je van harte uit om je belangstelling te tonen. Reageren kan tot en met 28 augustus, via onze website. De eerste ronde van de selectiegesprekken staat gepland op 7 september.

Bij vragen over de functie kan je contact opnemen met Rene Lambregts, manager Programmeren & Monitoren (076 564 19 10). Voor vragen over je sollicitatie of de procedure kun je contact opnemen met Angela Timmers (076 564 14 25) of Tessie Horn (076 564 11 36).

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Vacaturedetails: Trainee organisatie optimalisatie en duurzaamheid (36 uur) bij Waterschap Brabantse Delta