Stage aquatische ecologie
Een natuurvriendelijke oever en schapen die het gras maaien: daar worden de natuur én wij blij van. Maar wat zijn eigenlijk de effecten van de natuurherstelmaatregelen die ons waterschap neemt? Dat mag jij ons vertellen!
SectorStage
Standplaats's-Hertogenbosch
Aantal uurMin.: 36
Onze organisatie
Bij Aa en Maas werken we elke dag aan veilig, voldoende en schoon water. Daarbij hebben we veel aandacht voor mens, dier en natuur. Als stagiair op de afdeling Onderzoek & Monitoring ga je uitzoeken wat bijvoorbeeld de effecten zijn van ecologisch maaibeheer, het beschaduwen van beken en het aanleggen van natuurvriendelijke oevers. We dagen je uit om antwoord te geven op de vraag: wat is het effect van de maatregel met het oog op de ecologie (KRW maatlatten)? En hoe kan het beter? Om dit goed te onderbouwen duik je in beschikbare meetdata en maak je gebruik van statistische methodes en modellen als AqMaD. Maar er zijn nog legio andere mogelijkheden, zie hiervoor de lijst in de bijlage. Natiurlijk staan we ook open om te kijken of er ruimte is voor een eigen onderzoeksvoorstel.
Wat ga je doen
Een natuurlijkvriendelijke oever en schapen die het gras maaien: daar worden de natuur én wij blij van. Maar wat zijn eigenlijk de effecten van de natuurherstelmaatregelen die ons waterschap neemt? Dat mag jij ons vertellen!

Bijlage stage-mogelijkheden:
-           Ecologische verbindingszones: functionaliteitstoets, effect begrazing, mogelijkheden voor biodiversteitsverhoging
-           Functionaliteitstoets vispassages en palingpassages
-           Data-onderzoek: in hoeverre komen onze modellen (bijvoorbeeld schaduwmodel) overeen met werkelijkheid?
-             We ontwikkelen momenteel een nieuw type beek: de moerasbeek, hoe ontwikkelt zo'n beek zich? Maak hiervoor een monitoringsplan.
-           Grote waternavel als groenbemester
-           Effect beschaduwing op flora en fauna, baggervorming en temperatuur. Denk hierbij aan  veldmetingen van temperatuur, macrofauna, substraat, hoeveelheid invallend blad en hout.
-           Wat is de afbraaksnelheid van ingebracht hout?
-           Hoe belangrijk is dood hout als paaisubstraat voor vissen? (Filmpjes onder          water maken bij ingebracht hout, maaien, hoe reageert het onderwater leven)?
 

En onze ecologen hebben nog vele andere interessante onderzoeksvragen waar we jou bij kunnen gebruiken.
Jouw achtergrond
Studeer jij af in de aquatisch ecologische richting, zowel HBO als WO? Ben je nieuwsgierig, inititatiefrijk en zelfstandig? Dan voel je je op deze stageplek als een vis in het water! Uiteraard laten we je niet spartelen; we helpen je graag op weg. Ook ontvang je een stagevergoeding en kun je rekenen op een werkplek op ons kantoor.
Je salaris
De stagevergoeding bedraagt € 400 ,- bruto per maand inclusief reiskosten.
Meer informatie en sollicitatie
Sta je in de startblokken om te solliciteren, maar heb je nog een brandende vraag? Dan kun je contact opnemen met Steffie van Beek-de Keizer voor procedurele vragen (06-57949735) en Joost Rink voor inhoudelijke vragen (06-27979071).

Zie jij jezelf al op deze stageplek? Wacht dan niet langer en laat weten waarom we jou moeten kiezen! Je sollicitatie kun je via onze website invullen en versturen naar het cluster P&O. We sturen je gegevens door naar de desbetreffende afdeling en je hoort dan snel meer over de mogelijkheden en de verdere procedure.
Vacaturedetails: Stage aquatische ecologie bij Aa en Maas